close
Tehnologie

Cum sa mentii bateria laptopului in perfecta stare

best_budget_laptops_2015_thumb800

Bateriile laptopului se degradeaza in timp. Durata maxima de utilizare pe poate scadea de la 3-4 ore la 30 minute dupa 1-2 ani de folosire. Urmeaza urmatoarele sfaturi simple pentru a prelungi durata de viata a bateriei. Datorita oxidarii pieselor interne, capacitatea totala de incarcare a bateriei scade in timp, acest process este inevitabil. Viteza cu care se degradeaza un acumulator. este influentata de numarul de cicluri de incarcare si de temperatura la care este utilizata frecvent.

 

Cum sa mentii bateria laptopului in perfecta stare

Tinand cont de aceste sfaturi poti prelungi viata bateriei de la 1-2 ani la 3-4 ani, cu pierderi minime ale capacitatii de reincarcare. Folosite necorespunzator, o baterie laptop, isi poate pierd pana la 20% din capacitatea de reincarcare anual.

Pastreaza bateria cat mai rece

Foloseste un support cu ventilator (coolpad) pentru a mentine temperatura bateriei sub 25°C. Evita sa utilizezi sau sa pastrezi laptopul in spatii mici si prost aerisite, evitati sa folositi laptopul in brate sau sa il puneti direct pe pat. Temperaturile ridicate, de peste 30°C, sunt pricipalul factor care influenteaza durata de viata a bateriei tale.

Utilizeaza un incarcator laptop bun

Tensiunea de incarcare influenteaza durata de utilizare a bateriei. Daca utilizezi un incarcator laptop universal cu voltaj sau amperaj mai mare decat cea specificata de producatorul laptopului, procesul de imbatranire a bateriei se va accelera. O tensiune prea mica va face acelasi lucru unei baterii laptop.

baterii-laptop

Limiteaza ciclurile de incarcare
Este bine sa pastrezi laptopul in priza cand ai ocazia, pentru a evita un numar inutil de incarcari si descarcari ale bateriei. O alta posibilitate este de a scoate bateria din laptop atunci cand este alimentat la priza, insa poate fi incomod si apare riscul pierderii datelor daca cade curentul.

Foloseste si bateria
Daca laptopul este mereu conectat la curent, foloseste-l pe baterie cel putin odata pe luna. Nefolosind bacteria pe perioade indelungate duce la deteriorarea ei.

Nu incarca bateria complet tot timpul
Poti sa incarci sau sa descarci bateria la orice nivel este necesar, fara sa tii cont de nivelul de incarcare maxim, insa periodic, cel putin o data pe luna, foloseste laptopul pe baterie pana se descarca aproximativ 5% si apoi imediat incarca bateria pana la 100%. Acest tip de incarcare completa, numita si formatare. Totusi, evita descarcarea completa in mod frecvent.

Numarul de cicluri de incarcare partiala, intre 50% si 100% de exemplu, trebuie sa fie mai mare decat cel de incarcare completa, intre 5% si 100%. La inlocuirea alimentatorului este recomandata alegerea unui incarcator original sau compatibil de calitate, nu un alimentator universal, pentru ca acestea de obicei nu intruneasca toate cerintele laptopului tau, si au o calitate mai slaba.

Depozitare pe termen lung
Daca nu vei mai utiliza laptopul o perioada mai lungata, pastreaza-l cu bateria incarcata la 40% intr-un spatiu uscat cu temperatura intre 0°C si 25°C, ferit de soare. O baterie care a fost depozitata incarcata complet va pierde mai mult din capacitate de incarcare.

sursa: Cum sa mentii bateria laptopului in perfecta stare

Leave a Response